سرویس و نگهداری کولرآبی
سرویس کولرآبی در منزل ” گام های اساسی ونکات مهم “
مقدمه :
در روزهای گرم سال که دمای هوا رو به افزایش است و نیاز به راه حل های خنک کننده مقرون به صرفه و کار آمد بیش از پیش احساس میشود. کولرهای آبی
به عنوان یکی از محبوبترین گزینه ها در بسیاری از خانه ها و محل های کار جای خود را باز کرده اند.
این دستگاه ها که با استفاده از تبخیر آب محیط را خنک میکنند نه تنها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند بلکه به دلیل مصرف پایین انرژی به محیط زیست نیز کمتر آسیب میرسانند. با این حال برای حفظ کارایی و طول عمر این دستگا ها سرویس و نگهداری منظم و دقیق ضروری است.
در این مقاله ما به بررسی اهمیت روش ها و نکات کلیدی در سرویس و نگهداری کولرهای آبی خواهیم پرداخت تا شما بتوانید با اطمینان بیشتری از این دستگاه ها استفاده کنید و در عین حال به حفظ محیط زیست هم کمک کنید. همچنین برای تهیه کولر ابی میتوانید به قسمت فروشگاه وب سایت ما ویا به فروشگاه ما در باسلام مراجعه کنید.
آشنایی با کولر های آبی
کولرهای آبی در ابعاد مختلفی تولید میشوند که در همه ی انها گردش هوا و یا پرتاب باد توسط یک موتور الکتریکی و انتقال و گردش اب توسط یک پمپ آب صورت میگردد.
اجزای تشکیل دهنده کولرآبی معمولا در سه دسته قرار میگیرند که عبارتنداز :
- بخش الکتریکی شامل کلید های قطع و وصل برق . پمپ آب و دینام کولر
- بخش مکانیکی شامل فن گردش هوا . شناور یا قطع کن آب . تسمه کولر . یاتاقان
- بخش ثابت شامل بدنه یا اسکلت کولر . شبکه های فلزی یا پلاستیکی و شیر تخلیه (در کولر های سه هزار به بالا ) . اتصالات سیستم آب رسانی
مراحل و اقدامات ضروری هنگام سرویس کولرآبی
سرویس و نگهداری صحیح کولرآبی شامل پاکسازی و شستشو بدنه و فضای داخلی آن برسی چکه کردن آب تعویض سالانه پوشال های کولر سرویس و تمیز کاری حلزونی و فولی های بررسی کلیدها و سیمکشی ها و بسیاری موارد دیگر میباشد که هر کدام به نحوی در کارایی بهتر کولر آبی اهمیت دارند. این سرویس به طور کلی موارد زیادی رو در بر میگیرد که عبارتنداز :
- تعویض پوشال کولر
- تعویض تسمه ی کولر آبی
- تنظیم تسمه کولر
- رفع شوره در کولر
- تعمیر سیمکشی کولر توسط تعمیرکاران ماهر در این زمینه
- روغن کاری یاتاقان و بولبرینگ های دینام
- تعویض و تعمیر بدنه ی کولر
- تعویض و تعمیر پمپ آب
تعمیرات رایج کولرآبی
نشتی آب
〈〈 مشکل 〉〉. نشتی آب از کولر میتواند به دلیل ترکیدگی لوله ها یا شلنگ آبرسانی خرابی پمپ آب یا نامناسب بودن سطح آب در مخزن باشد.
∗ راه حل ∗.بررسی و تعویض لوله های آسیب دیده تعمیر یا تعویض پمپ آب و تنظیم سطح آب در مخزن با استفاده از شناور.
صدای زیاد
〈〈 مشکل 〉〉. صدای زیاد معمولا ناشی از مشکلات موتور یا بلبرینگ ها تسمه پاره و یا کج بودن فن داخل حلزونی است.
*راه حل* بررسی و روغن کاری موتور،تعویض بولبرینگ های فرسوده و تعویض تسمه موتور ویا تعویض فن.
کاهش خنکی
〈〈 مشکل 〉〉. کاهش خنکی ممکن است به دلیل کثیف بودن پوشال ها،انسداد هواکش ها یا مشکلات پمپ آب باشد.
*راه حل*. تمیز کردن ویا تعویض پوشال ها،اطمینان از عدم انسداد هواکش ها و بررسی عملکرد پمپ آب.
بوی بد
〈〈 مشکل 〉〉.بوی بد اغلب به دلیل رشد باکتری ها و قارچ ها در پوشال ها یا مخزن آب است.
* راه حل *.استفاده از مواد ضدعفونی کننده مخصوص کولر و تمیز کردن منظم پوشال ها و مخزن.
خرابی کلیدها و کنترل ها
〈〈 مشکل 〉〉.خرابی کلیدها و کنترل ها میتواند مانع از کارکرد صحیح کولر شود.
* راه حل *.بررسی و تعویض کلیدها و کنترل های خراب یا فرسوده.
نگهداری و سرویس های دوره ای
در این بخش مواردی رو برای سرویس کولرآبی در منزل براتون نوشتیم که اگر قصد داشتید کولرآبی منزلتان را خدتون سرویس کنید بدانید چه اقداماتی رو باید انجام بدید،قبل از هر کاری یک دستمال مرطوب را جلوی دریچه کولر قرار بدید و آن را روشن کنید تا گرد و خاک آن وارد دریچه کانال نشود.سپس طبق مراحل زیر کولر را سرویس کنید :
1.از خاموش بودن کولر مطمئن شوید
قبل از هرکاری مطمئن شوید کولر روشن نیست.کلیدهای روشن و خاموش کولر را بررسی کنید تا همه آنها در حالت خاموش قرار داشته باشند.بدنه ی کولر را با فازمتر بررسی کنید که برق نداشته باشد همین کار رو هم در قسمت پشت کلید و یا داخل جعبه تقسیم انجام دهید.
2.با باز کردن شبکه های کولر پوشال ها را تعویض کنید
از انجایی که پوشال ها مکانی مناسب برای تجمع و رشد باکتری است،انجام این مراحل برای سلامتی افراد بسیار اهمیت دارد. از هر پوشال بیشتر از دو سال استفاده نکنید در مناطقی با آلودگی هوا و یا گرد و خاک هرسال پوشال ها باید تعویض گردد.پد های سلولوزی معمولا در شرایط عادی دو تا سه سال کار میکنن.همچنین استفاده از پوشال های جدید و تمیز در خنک تر شدن باد کولر تاثیرگذار است.تمامی شبکه های مرودی کولر را از بدنه جدا کنید،پوشال ها را بررسی کنید در صورت فرسودگی پوشال ها رو تعویض کنید .اگر پوشال ها سالم هستند شستن انها کافی است .پوشال ها رو از شبکه ها جدا کنید و شبکه ها رو با فرچه تمیز کنید،سپس پوشال ها رو ابتدا خیس کرده و روی پره ها قرار دهید و با سیم پوشال به درستی انها رو ببندید.
3.بدنه ی کولر را شستشو دهید
با استفاده از یک فرچه ی تمیز تمام ستون ها و کفی کولر را تمیز کنید و تمام رسوب های موجود روی بدنه را پاک کنید.با باز کردن شیر تخلیه ،آب کثیف را خارج کنید. زیر پمپ آب یک سبد وجود دارد که لازم است رسوب زدایی شود تا آب بدون هسچ مانعی وارد پمپ گردد و به راحتی به بخش های مختلف کولر انتقال یابد. بعداز اتمام شستشو تمامی پیچ ها را سفت کنید و شیرتخلیه را ببندید،کولر را از آب پر کنید و مطمئن شوید آب از بدنه چکه نمیکند.
4. مخزن حلزونی را تمیز کنید
یکی از قسمت هایی که باید حتما سرویس شود،مخزن حلزونی است.زمانی که از کولر استفاده نمیشود گرد و غبار وارد قطعات کولر میشود و لازم است که شسته شوند. تمامی مخزن های حلزونی امکان شسته شدن را ندارند بلکه فقط آن دسته از مخزن هایی که حفره ای برای خروج آب را دارند میتوانیم شستشو دهیم.در صورت سرویس نکردن مخزن های حلزونی با چرخش فن گرد و غبار وارد منزل میشود.
5. دینام کولر را با احتیاط تمیز کنید
دینام در کولر وظیفه گردش هوا را بر عهده دارد و مانند پمپ باید کاملا گرد گیری و تمیز شود.دینام بخاطر داشتن سیم پیچی وسیله ای حساس است،پس با احتیاط و ارامی ان را تمیز کنید.میتوانید با یک دستمال مرطوب اینکار را انجام دهید و از پاشیدن مستقیم آب به ان خودداری کنید.بعداز تمیز کردن دینام آن را به خوبی روغن کاری کرده و اتصالات کابل ها را بررسی کنید.
6. از عدم وجود آسیب در جعبه ی تقسیم برق کولر مطمئن شوید
جعبه تقسیم برق کولر در داخل آن قرار دارد.مطمئن شوید که این قسمت آسیب ندیده است.فرسوده نبودن سیم ها را بررسی کنید.با این کار قبل از روشن کردن کولر از درستی عملکرد جعبه ی تقسیم مطمئن شوید و درب جعبه تقسیم را حتما ببندید.
7. فن و تسمه ی کولر را سرویس کنید
فن کولر را با دست بچرخانید و مطمئن شویدد که مانعی برای چرخیدن آن وجود ندارد.برای تسمه هم همینکار را تکرار کنید که مطمئن شوید تمام سطح آن سالم و بدون پارگی باشد.در صورت مشاهده ی کوچکترین مشکل در تسمه،آن را تعویض کنید.اگر تسمه خراب باشد عملکرد فن و دینام را با اختلال مواجه میکند همچنین میزان شل و سفت بودن تسمه رو بررسی کنید،تسمه رو با انگشت از طرفین فشار بدهید،باید به مقدار یک بند انگشت به داخل حرکت کند.
8. پمپ آب را بررسی کنید
پمپ آب یکی از بخش های مهم کولر آبی میباشد،به همین دلیل باید در سرویس و نگهداری آن دقت کافی داشت.این بخش در کولر شامل ورودی پمپ آب،شلنگ و یا لوله انتقال و سبد میباشد که باید کاملا تمیز شوند.
9. یاتاقان های کولر را روغن کاری کنید
یاتاقان ها در دو طرف محور مرکزی فن و متصل به یک شفت قرار دارند.در صورت شل بودن یا خشک شدن یاتاقان ها،عملکرد پروانه با اختلال مواجه میشود و صدای ناهنجاری به گوش میرسد.بعد از تمیز کردن یاتاقان ها آن را محکم ببندید و روغن کاری کنید.
10. از مسدود نبودن سیستم توزیع آب در کولر مطمئن شوید
سیستم توزیع آب یا همان آب روها متصل به بالای شبکه های کولر از بخش های مهم کولر آبی است که موجل خیس شدن پوشال ها میشود.یکی از بخش های مهم سرویس سیستم های سرمایشی بررسی این بخش است.در مسیر لوله های توزیع آب نباید هیچ مانعی باشد.
11. شناور کولر را تنظیم کنید
شناور وظیفه کنترل میزان آب ورودی به کولر را برعهده دارد.اگر شناور آب تنظیم نباشد آب بیش از حد وارد کولر می شود که نتیجه ی آن سر ریز شدن آب و یا فشار وارد شدن به پمپ آب است و اگر آب کم وارد تشت کولر شود باعث فشار به پمپ آب و تولید صدای ناخوشایند میشود.
12. سایه بانی برای کولر آبی خود در نظر بگیرید
اکثر کولر های آبی روی پشت بام قرار میگیرند و در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دارند.برای اینکه نور خورشید باعث تبخیر بیش از حد آب و گرم شدن باد کولر نشود،بهتر است برای کولر سایه بان در نظر گرفته شود.سایه بان باید از جنس پلاستیک مقاوم باشد و به شکلی طراحی شود که تمام سطح کولر را بپوشاند.
نکات ایمنی
به طور کلی رعایت موارد ایمنی در زمان سرویس سیستم های سرمایشی الزامی است.رعایت ایمنی شامل رعایت مواردی است که از آسیب به شما و کولر جلوگیری میکند.این موارد ایمنی عبارتنداز :
- قبل از شروع کار مطمئن شوید برق کولر قطع است.
- در ابتدای کار بدنه ی کولر را با کف دست لمس نکنید بلکه با پشت دست ویا فازمتر چک کنید که برق نداشته باشد.
- اغلب لوازم برقی دارای سیم ارت هستند تا هنگام بالا رفتن ولتاژ از دستگاه محافظت کند.برای کولرآبی خود سیم ارت تهیه کنید.
- کولر را از سطح زمین 30 سانتی متر فاصله دهید و روی چهارپایه بگذارید.
- تحت هیچ شرایطی زمانی که کولر روشن است روی آن با پارچ و یا شلنگ آب نریزید،زیرا احتمال برق گرفتگی وجود دارد.
- رشته هایی از پوشال که از پره ها بیرون زده را کوتاه کنید یا به سمت داخل فشار دهید.زیرا این رشته های بیرون زده باعث نشت آب میشوند و خطر برق گرفتگی را افزایش میدهند.
- تا حد امکان سعی کنید برای سرویس و یا تعمیر کولر از متخصصین این کار کمک بخواهید.
جمع بندی
دراین مقاله،ما به بررسی جامع و دقیق سرویس و نگهداری کولرهای آبی پرداختیم.ازاهمیت سرویس منظم و دقیق برای افزایش طول عمر و کارایی کولرها گرفته تا شناسایی ورفع مشکلات رایج،هر بخش با هدف ارائه راهنمایی های کاربردی و موثر طراحی شده است.ما نشان دادیم که چگونه با تمیز کردن منظم،تعویض قطعات فرسوده و استفاده از محلول های طبیعی برای رفع بوی بد،می توان عملکرد کولر را بهبود بخشید و از خرابی های احتمالی جلوگیری کرد.نگهداری صحیح کولرهای آبی نه تنها به کاهش هزینه های تعمیر و تعویض کمک میکند، بلکه به حفظ محیط زیست نیز کمک شایانی مینمایید. امیدواریم که این مقاله به شما در فراهم آوردن یک محیط خنک و دلپذیر با استفاده از کولرآبی کمک کند و در عین حال، به شما این امکان را دهد تا با اطمینان بیشتری از این دستگاه های مفید و کار آمد استفاده نمایید.
در پایان این مقاله یک بار دیگر سرویس های ضروری کولر آبی را برایتان قرار میدهیم این سرویس ها عبارتنداز :
- تراز بودن کولر
- تست پمپ آب و کنترل سیستم انتقال آب
- سلامت کف کولر آبی
- تنظیم شناور
- تعویض پوشال
- روغن کاری یاتاقان کولر آبی
- روغن کاری دینام کولرآبی
- تمیز کردن سبد توری
- رفع روسوبات کولرآبی
- شستشوی بدنه کولر
- بررسی جعبه تقسیم کولرآبی
- چک کردن تسمه کولرآبی و در صورت نیاز تعمیر و تعویض